Dia de los Muertos is een tijd om verloren dierbaren te eren

Dit jaar is mijn Dia de los Muertos (Dag van de Doden) altaar niet erg uitgebreid. Ik heb foto’s van mijn grootouders, mijn schoonmoeder en mijn zwager, samen met wat sinaasappels, verse goudsbloemen (“cempasúchil”), suikerschedels, een kaars, een papieren en kartonnen Catrina (skeletpop). ), een glas water, een paar hartvormige rietjes en een fles Cinzano die mijn schoonmoeder, Juana, graag dronk.

Maar ik ben er blij mee.

Toen ik opgroeide als blank meisje in Colorado, wist ik niets van Mexico, zijn geschiedenis of zijn mensen. En ik wist dat veel van hen het bij het verkeerde eind hadden. Vandaag, als moeder van twee Mexicaans-Amerikaanse meisjes, probeer ik dat recht te zetten.

Carli Pierson's 2022 Dag van de Doden Altaar: Foto's van haar grootouders, schoonmoeder en zwager;  verse goudsbloemen;  suikerschedels;  een kaars;  papier en karton Catrina (skeletpop);  een glas water;  Een fles Cinzano die Juana, zijn schoonmoeder, dronk.

Wat ik niet wist over Mexico

Wat mij betreft was Cinco de Mayo de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag en Dia de los Muertos de Mexicaanse versie van Halloween (geen van beide is waar). Wel heb ik een cursus Mexicaanse cultuur gevolgd toen ik mijn partner (geboren in Guanajuato) ontmoette en in de winter van 2014 naar Mexico-Stad verhuisde.

Toen mijn oudste dochter het jaar daarop werd geboren, realiseerde ik me dat het deels mijn taak was om haar te helpen haar cultuur, tradities en geschiedenis te omarmen, ook al waren die niet van mij. Achteraf besef ik dat ik de rol die voor mij lag niet volledig respecteerde.

De dochter van Carli Pierson kleedde zich in traditionele folkloristische kleding uit de Mexicaanse staat Campeche voor de viering van de Dag van de Doden van haar school in 2018.  De afbeelding op het altaar is van Maria Montessori.

Pas toen COVID-19 toesloeg, begreep ik echt de kracht van het Dia de los Muertos-ritueel en het goede dat het voor mij kon doen, niet alleen als een leuke traditie om aan deel te nemen, maar als een oefening ter voorbereiding voor mezelf. het vieren van zijn dood en het leven van mensen die er niet meer zijn, maar wanhopig willen dat mijn familie het zich herinnert.

Leave a Reply